Tuffa tider

Jag är stark och ska klara detta.
Jag sminkar över mina svullna ögonlock och rödgråtna ansikte.
Biter ihop och tar mig ut.
Ge mig styrka att kämpa för det som är rätt.

Julafton nästa?

November har allt varit riktigt grått regnigt tungt o trist. Skulle vilja vira in mig i julklappspapper med etiketten "öppnas på julafton".
Idag har Isa o jag varit och vaccinerat oss. Jag var i valet o kvalet in i det sista om jag skulle ta sprutan, men sen tänkte jag att va fasen har jag chansen är det väl lika bra att ta den, annars är det väl jag som ligger dödssjuk i julveckan eller ännu värre Trysilveckan.

Igår när jag hämtade Måns på dagis sa en av fröknarna att Måns surat lite idag när de var ute, de tyckte det var ovant att se honom sån. Fröken sa till Måns att du satt väl och funderade ett tag sen var det bra. Då säger Måns -"Jag satt och tänkte att min mamma kanske var död". Han verkar ha mycket funderingar kring döden min lilla trotsiga snart fyraåring.

Farsdags-firande m.m

Lägger in lite bilder från helgen.



Måns på kalaset i fredags för två av mina kusiner. Han fick följa med fast det egentligen var byte till pappas vecka. Vi var på vårdcentralen och Måns fick vaccin mot nya influensan, såå duktig var han o tyckte inte det gjorde så ont.

Lördagen fick jag ju "snurrsjukan" så då fick Gabbe komma o hämta Måns.
Blev en lugn kväll för mig med pizza o filmtittande.

Söndag o Fars dag. Var o tittade på syrrans spännande basketmatch, de förlorade tyvärr med 4 p mot serieledande laget från Örebro.
Sen for vi hem till Elin o firade pappsen med middag! Det blev risotto med saffran och parmesan, kyckling och trattkantareller. Efterrätten stod jag för och det blev en julinspirerad cheesecake med pepparkaksbotten, apelsin o passionsfrukt. Mums! Lyckad kväll som avslutades med det finalavsnittet av Ensam mamma söker! Jag tyckte alla valde rätt förutom att inte "Snygg-Martin" blev vald :P





Mina syrror pappsen o jag. Ni är bäst, ÄLSKAR ER!!!



Efter maten hade visst Alvar o Anna nån slags sumobrottning, här har Alvar besegrat Anna, han har foten på Anna för att visa det ;)



Yey! Alvar segrar!

Imorrn blir det kryssning! Var lite osäkert där ett tag om det skulle bli av, men nu är det klart, Elin ska med och det ska bli så kul!

Snurrigt värre

Vaknade med otrolig yrsel imorse, som att va riktigt full och ta snesteg, fick nästan hålla mig i väggarna när jag skulle till badrummet. La mig och sov en timme till nästa gång jag gick upp var det likadant.
Snurrigt minst sagt, även när jag satt på sängkanten. Gick upp för att göra frukost till Måns (han fick följa med på mina kusiners kalas igår kväll medan Isa följde med pappa Gabbe hem).
Gjorde gröt till Måns men klarar inte vara uppe utan att börja må illa så det blev sängläge för mig sen. Nu känns det något bättre med är lite yr o illamående än. Kan det vara kristallsjukan tro? Finns tydligen små kristaller i örat som kan lossna och ge yrsel. Kanske kan skaka rätt dem igen :P

Diabildskvällen blev uppskjuten så ikväll har jag inga planer. Gabbe kom och hämtade Måns förut så nu ligger jag här hemma själv och vilar lite. Imorgon blir det Fars dags-firande hos Elin, jag ska stå för efterrätten. Blir nog riktigt smarrigt får vi hoppas :)

 

Min utsikt från sängen, sover ju i vardagsrummet sen barnen fick varsit rum ;)


Tänkvärt för alla föräldrar!

Rätt komiskt skrivet om vikten av att hålla sina sjuka barn hemma, vare sig det gäller ögoninflammation, magsjuka, influensa --> Ett svårt val


Första julklapparna

Trött idag. Tvingade iväg mig själv på ett möte om att skriva CV. Inga nyheter precis.
Strosade en stund på stan, inhandlade de två första julklapparna. Lego till Måns, för det vill han ha hos mig med har han sagt, köpte det lilla riktiga legot nu istället för Duplo. Till Isa köpte jag ett set med en ny typ av pärlplatta "Bindeez" som man inte behöver stryka på.
Var en riktigt otrevlig cykeltur hem, motvind, blåsigt o kallt med snöblandat regn. Var detta snöstormen de varnades så för? Syns inte ett smack på backen!

Vad jag önskar mig i julklapp:


Snart helg =)

Har en hel del kul att se fram emot framöver.
Imorgon ska jag träffa syrrorna så ska vi handla mat och planera inför Fars dag-middag på söndag efter basketen.
På fredag blir det kalas för två av mina kusiner hemma hos kära faster, har inte träffat dem sen Alvar fyllde 2 i augusti så det ska bli kul!
Och på lördag blir det diabildskväll hos pappsen, var så längesen vi kollade på bilderna och "smalfilmerna" ska bli så mysigt. Det är nog få saker som går upp emot att träffa familjen och äta gott och ha trevligt! Jag är så glad för att jag har min familj så nära och att vi har så bra relation, aldrig sura miner eller tjafs, fick väl nog av det när vi va små, haha!

På tisdag blir det kryssning, mellansyrran ska med och vi blir ett gäng på 8 pers som åker tillsammans med bussarna från Karlstad! tack vare vinsten av biljetterna från Karlstads Nya Radio.

Dröjer inte länge förrän man kan börja fixa julkalendrar till barnen, paketkalender ska de va, den vi hade när vi va små som mamma sytt och sen snart lite julstök och bak :)

Plötsligt händer det!

Hälsat på en kompis o hennes två söta små pojkar. Fikade och Måns åt en stoor bulle och ville sen ha mer ;)
Sen iväg och byta Isas vinterstövlar till en annan modell, hittade skitsnygga svarta med spänne på, typ såna som blivit så poppis nu =) sen till ikea och lämna tillbaks två kuddar, köpte en blomma istället, Måns fick en korv och en mjukglass som han typ fick äta på vägen till bilen för vi hade bråttom till skolan för att hämta Isa! Måns va så go och glad under dagen, skönt för både mig och honom att bara vara vi två ibland.

Lagade panerad torsk med ris o sås, fisk är gott! Men Måns vägrade äta idag med, han ville hellre ha gröt och havregrynsgröt går ju så snabbt att göra så det kunde jag inte neka honom, fast självklart fick han vänta tills jag ätit klart. Har kommit på att det lönar sig nog att låta barnen få sin vilja fram ibland när det går och sen va bestämd på andra punkter, så det inte bara blir motstånd hela tiden. Idag har jag till exempel gått med på att låta Måns ha sina gympaskor fast det egentligen är lite för kallt, han fick glass på ikea fast vi hade bråttom, och så gröt stället för fisken ikväll...

Sen fick de båda glass till efterätt och då minsann kom det fram en riktigt trotsig sida hos Måns, helt oprovocerat. Helt plötsligt skulle han sitta där Isa satt, började skrika o gråta och jag förklarade givetvis att han kan sitta varsomhelst runt bordet utom just på hennes plats. Han går fram och buttar på henne och jag säger till på skarpen igen. Han står och stönar sig, äter inte ens glassen som står o väntar på bordet. Isa blir klar och hennes plats ledig, då säger jag till honom att nu kan han sätta sig där om han vill, då går han dit och välter stolen som hamnar på min tå! -Ajaj! Ja, vad ska man säga, då blev jag riktigt arg och sa att nu får det vara nog. Tillslut sätter han sig och äter glassen! Trots på hög nivå.

Ikväll ville Isa göra en loppa eller vad de kallas, man viker och så ska man välja siffra och färg så får man en fråga eller nåt man ska göra, ni kanske hade såna när vi var små också? Det blev lite sent och det var dags för läggning, men såklart ville Måns också ha en sån. Då tog jag tillfället i akt, eftersom jag märkte att han verkligen ville ha en sån han med. Och jag ville se tv-program som började vid 20 ;) Så då säger jag till Måns att han får va duktig och somna själv i sin säng sen utan att mamma sitter där, ja det lovar han.

Och med en lampa tänd och lite prat så går jag ut o stänger dörren, Isa ligger i sitt rum och läser lite. En stund senare är det sovdags även för Isa och jag förundras av att varken Måns eller Isa krånglar! De somnade själv i sina sängar utan mig och utan att springa upp eller ropa! Helt otroligt gött :) Plötsligt händer det!


Ketchupmamman

Måste ju bara tipsa er om denna blogg, Ketchupmamma jag sitter här och skrattar så jag gråter, speciellt till inlägget "Passa på och njut, för helvete" Så klockren blogg! Håller med henne fullständigt om att "Inget får en att njuta så mycket såsom påståenden om att framtiden blir skitkass den också" eller?
Föredrar då hellre som min syrra kommenterade mitt inlägg om barnens trots "Trots är utveckling" jo, det är ju så man ska se det. Om det sen fanns ett lika konkret begrepp på hur det ska hanteras...
Ja, skönt att få avsluta dagen med lite goa bloggar och skratt iaf. Hade tänkt se en film, skulle "bara" kolla runt lite först men nu tror jag mamman får knyta sig snart och ladda för nästa dag. Undra hur många nattugglor till mammor som fastnar framför datorn varje kväll istället för att lägga sig i tid? Egentid verkar va mer lockande än sovtid!
Ska besöka en vän imorgon som fått en till liten grabb som jag inte sett än, tar med mig Måns så blir det lite lagom stojjigt, medan Isa går i skolan.

Jag älskar

...mina barn såklart! Jag måste berätta att de inte bara är trotsiga utan också så duktiga. Isa kan läsa en hel del, och båda barnen är duktiga på att räkna. Vid läggningen nu berättade Isa för mig att 4+4 är 8 och 4+8 är 12 osv, tycker jag är bra räknat av en sexåring. Hon kan räkna till 100 och det kan Måns med bara man hjälper honom med tiotalen, han frågar vad kommer efter 29, vad kommer efter 39 osv. Han kan också räkna till tidning ;) (ettning, tvåning...) 

Ibland när barnen reagerar starkt på något har jag så svårt att hålla mig för skratt. Som förut när vi var i badrummet och jag borstade tänderna på Måns så sa jag att han har varit lite dum mot mig och Isa idag, han har slagit mig och retats och sparkat Isa. Då instämmer Isa med mycket bestämd och arg ton och säger att:
- Om du fortsätter vara dum när du blir stor så kommer du få sitta i fängelse!!!
Måns blir jätteledsen och jag tyckte det hela var så komiskt på nåt vis och får bita mig i tungan :P

Jag älskar också att blogga och framför allt att läsa och titta på andras bloggar och fina bilder, surfa heminredning, jag vet inte vad det är som gör att jag mår så bra inombords av att titta på vackra bilder och fint inredda hem, jag får inspiration och vill massor!
Har redan börjat lura lite på julklappar, tänkte försöka va ute i tid i år, får se hur det blir med det! Jag vet vad jag önskar mig iallafall, kommer nog snart en önskelista här, man vill ha julklappar som vuxen också, i alla fall jag och mina syrror :P


Alla mot alla

6-årstrots, 3-årstrots och ensam mamma = ingen bra kombination.
Enough!!! 
Jag står inte ut, väldigt ofta. Räkna till 10 o be till Gud att ge mig styrka. Hoppas att jag inte är för hemsk mot barnen för det känns som hur jag än gör blir det fel och de protesterar. Satt vid middagsbordet nyss och undrade vad det är för knepig konstellation, det verkar ibland som att jag och mina barn inte alls ska vara tillsammans, för det är konflikter nonstop.

Lillebror har lugnat sig och sitter nu på sitt rum och lägger pärlplatta. Jag ber så snällt jag kan till storasyster att hon inte går in och stör honom utan nu går in på sitt rum en stund. Mamma behöver lugn o ro.

Jag tar det från början: Hämtar storasyster på skolan, de har musik och sjunger högt och glatt när jag kommer. Hon är på bra humör. Hämtningen av lillebror går otroligt och ovanligt bra och smidigt. Vi sätter oss i bilen och jag undrar om de vill åka till leksaksaffären och hämta en katalog så de kan skriva en önskelista till tomten, förklarar att vi inte ska in och titta i affären. Vi åker till Barnens hus. Lillebror sitter fram och vill veva ner fönstret, jag förklarar att det får han inte, det blir kallt i bilen då, han envisas så jag får sitta med handen på knappen på min sida hela tiden för att han inte ska få som han vill. Lillebror vill åka rutchkanan som står utanför affären och är alldels blöt av regnet. Jag förklarar att det går inte för han är inte klädd för utelek och blöta nu. Han envisas med att klättra upp. Efter tredje tillsägelsen får jag lyfta ner honom. De följer med in, får syn på nästa "hinder" på vägen, typ 10 st olika automater med tuggummi bland annat. Ok ett varsit tuggummi, jag har precis 2 kr i fickan. I en automat krävs 2 kr så jag förklarar att den kan de inte ta. Lillebror stoppar givetvis sin enkrona i den och vi får nästan inte upp kronan igen. Vi går in, inga kataloger finns, så ut till bilen igen till nästa leksaksaffär. Va fasen ska det inte gå och få tag på en leksakskatalog nu när vi vill ha en, det brukar ju komma en hel drös i brevlådan! Väl framme går vi in och upptäcker att där finns heller inga kataloger. Ut igen, barnen dras till "lekplatsen" som jag anser är mycket olämplig, det är kallt, det är blött och det är precis i anslutning till parkeringen och vi behöver hem och få i oss mellanmål. Vi ska åka nu säger jag och storasyster gör precis tvärsom och går till gungorna. Vill helst bara gå till bilen så hon tvingas komma men är rädd för bilarna, så jag får gå dit och hämta henne och samtidigt hålla ett öga på Måns.

Väl i bilen får lillebror ett utbrott för han vill inte åka och för att han inte får sitta fram (det är storasysters tur) och bältet får jag inte knäppa fast. Pratar och förklarar att bältet måste på annars går det illa om vi krockar osv...får tillslut på det genom att hålla undan hans händer. Stänger dörren och ser att han knäpper upp. Spänner fast det igen, sätter mig och då börjar han gnälla över att det inte känns bra osv men det ser ut att sitta som det ska...
Han gråter i bilen och säger att det svider på hakan. Framme, bär ur honom, barnen får se film o äta banan o russin i soffan, medan jag intar sängen en stund. Skönt att ha en lugn stund när man kommer hem. Barnen mår nog också bra av att få bara va och sitta o mysa med film en stund.

Jag börjar med maten. Storasyster pärlar och sjunger julsånger :) och lillebror vill också pärla, fast vi har bara en platta, jag föreslår hjälpa mig i köket, nya Bolt-pusslet, tågbanan eller målarböckerna till honom men inget duger. Spela på datorn är det enda så då får han det. Storasyster hjälper till med dukningen :)
Maten klar o båda barnen sitter som klistrade framför datorn, de kommer inte när jag säger varsågoda, får säga till flera gånger för att de ska komma.
Jag tänker att det är ju bra att låta barnen vara delaktiga och få hjälpa till och lite mysigt ska vi ha så de ska få hjälpa mig att tända ljusen. Med lite hjälp går det bra för lillebror. Storasyster "kan själv" så jag är med o tittar. Första tändstickan går av och hon blir irriterad. När hon sen tänder vänder hon tändsticka så lågan kommer upp och på hennes finger. Jag tar med henne och spolar vatten på och hon är både ledsen och lite chockad, skäller o säger att det gör inte så ont, det gör faktiskt ondare att bränna sig på en spisplatta osv...
Vi ska sätta oss, lillebror vill självklart inte sitta där jag dukat, det ska alltid bytas platser, han vill sitta i mitten o jag säger att det är min plats så jag kan nå och hjälpa er båda. Han blir arg o ledsen och jag blir arg o irriterad, för att han inte lyssnar sen går jag och stänger av datorn som susar och säger att det blir inget mer spel efter maten. Då blir det ännu värre, lillebror rasar över att jag lagt kött på hans tallrik o han ska minsann inte äta och storasyster gnäller nåt om att det var ingen god mat i skolan idag...Jag börjar äta maten som blivit kall, lillebror rusar iväg...mitt mammahjärta får mig att hämta honom och trösta honom, han får äta bara potatis om han vill...men sen när han väl sitter så orkar han inte, han åt jättebra på dagis gråter han och jag orkar inte tjafsa...tänker att klockan är inte ens fem o han är så är, får bli TIDIG kväll ikväll. Och hur ska man orka bada två ungar som är så här...får hoppas det är bättre imorrn.

Och nu har det varit väldigt lugnt i säkert en halvtimme :P När det är dags för nattning så blir det ungefär samma kaos här igen...




Kattliv



Katterna, särskilt då Miranda gillar badrummet väldigt mycket. Där finns många bra saker. Handfatet är favoritplatsen, som en skål, perfekt att kura ner sig i. Och där finns ju också en vattenkran som det kommer vatten från ibland, vilken lyx att få dricka nytt fräsch vatten som inte stått framme i en skål! Kattlådan såklart, är ju en nödvändig sak. Men, kanske den kan kännas lite för trång, eller är det kanske sanden som inte känns skön under tassarna? För Miranda har kommit på att badkaret är ju en mycket större, renare och bättre kattlåda! Wiihoo! Nej, jag är dock inte lika förtjust, så för att undvika detta beteende får jag nu fylla på vatten med jämna mellanrum så de inte kan gå dit. Proppen är inte helt tätt så därför får man fylla på ett par gånger per dygn. Jo, men visst, känns som det är en av mina favoritsysslor just nu - not!

Måste bara...

...visa vilken fin skylt Isa satt upp intill gästhandduken, hon tyckte det behövdes :)



Hon är så go min stumpa. Hon har kommit in i en ganska känsligt period nu, väldigt lätt till tårar. Kan va saker som att hon skriver eller så, men jag brukar ju oftast inte påpeka stavfel, tycker hon är så duktig ändå. Förutom häromdagen då hon fick hjälp att skriva "orange" och jag förklarade att "g" kan låta "sch". En stund senare visar hon mig vad hon skrivit, "mänga" och jag trodde först det stod "många" men då var den människa det skulle stå. Inte lätt inte.

Fler mammor som ständigt har dåligt samvete? Nästan varje dag, oftast när barnen sover så snurrar tankarna: har jag varit för tjatig idag, blivit för arg för många gånger, varit en tråkig mamma som inte ägnat nog tid åt barnen? Och så tänker man att imorgon ska det bli annorlunda. Det är så svårt det där, för barnen kan vara så otroligt krävande och man är ju inte mer än människa och givetvis påverkas mitt humör av deras gnäll och när de inte lyssnar och jag får säga till om och om igen. Läste nånstans, tror det var på piggabarn.se att:
 
... När barnen uppför sig, ge dom respekt och var vänlig.

... När barnen inte uppför sig, ge dom respekt och var vänlig.

Kanske vore värt att testa? Självklart brukar jag förklara för barnen hur jag menar när jag tycker de gjort fel men det känns som deras trotsighet blockerar deras hjärna att ta in logiska förklaringar, nån som känner igen sig? Så imorgon ska jag nog ge det en chans, att inte bli irriterad arg eller tjatig, bara vara vänlig och lugn! (...kommer det ens fungera första timmen? :P)

"Du behöver inte göra dina barn till underbara människor, påminn dem bara om att de är underbara!”

(William Martin)

Mat utan tillsatser

Jag tycker det är skrämmande att det är så mycket tillsatser i mat. Produkter med sötningsmedel ratar jag sen länge. Tror verkligen inte det är bra för kroppen att få sig massa konstgjorda ämnen, och speciellt inte för barn. Då mina barn är något av den intensivare sorten, fulla av energi, både positiv och negativ har jag börjat tänka mer och mer på vad de får i sig. Det är väldigt sällan de får saft o kakor, godis i måttliga mängder, försöker hålla det till lördagarna. Igår när lördagsgodiset skulle inhandlas fick de varsin påse att plocka 10 bitar i. Det funkar jättebra, de verkar tycka det är skoj att hålla koll och räkna hur många bitar de lagt i. Så slipper man passa dem så de inte tar en jätteskopa av varje sort som det lätt kan bli annars!

Genom att tänka på att ge barnen mat med långsamma kolhydrater, t.ex fullkornspasta istället för vanlig vit pasta och inte saft eller juice med massa socker i kan man undvika att barnen får dessa "sockerkickar".  Om man ger dem små mellanmål så blodsockret hålls på en jämn nivå slipper man få dessa jobbiga dalar och toppar i deras humör. Det är ju tufft nog som det är i dessa trotsåldrar, mina två är snart 4 och 6 nu. En fräsch fruktsallad, en näve nötter eller en härlig smoothie kan vara fikastundens hälsosamma inslag!

Vatten, ett glas i timmen ungefär är också viktigt för kroppen för att underlätta för kroppens alla organ och framförallt koncentrationen. Undrar om de tänker på det i skolan?
Själv vet jag att jag är alldeles för dålig på att dricka, väldigt sällan som jag känner att jag är törstig så det blir bara i samband med måltid för mig.

Det finns många bra sidor på nätet med tips mat utan tillsatser. Jag skulle vilja bli bättre på det här med naturlig mat, egentligen är man alldeles för lat. Som t.ex kryddmixen till tacos, innehåller säkert massa tillsatser men är säkert hur lätt som helst att blanda ihop mixen själv av de kryddor man har hemma.
Sist jag var hos min syrra hade hennes sambo bakat egna korvbröd med lite grahamsmjöl i, jättegoda och det känns ju mycket nyttigare än de köpta!  
Och vill vi verkligen äta godis med tillsatser som innehåller torkade löss och svinsvål?!

Enligt livsmedelsverket är tillgång på livsmedel av hög kvalitet en förutsättning för god hälsa.

På sidan Äkta vara finns en lista över livsmedel som fått märkningen "Äkta vara" för att de inte innehåller några tillsatser. På sidan står massa annat (o)nyttigt om tillsatser och E-nummer.
Andra bra sidor jag vill tipsa om är Pigga barn och Detoxa nu. På den sistnämda fann jag bland annat att tillsatsen natriumbenosat kan ge astmaliknande besvär och hyperaktiva barn. Den tillsatsen finns i "Kalles prickiga" som barnen äter på frukostmackan!

När jag köper korv och köttbullar brukar jag alltid kolla vilken som innehåller mest kött, det är skrämmande vad lite kött korv kan innehålla, har sett grillkorv med bara innehåller 35% kött. När det gäller godis tycker jag att man ska få unna sig lite ibland, om man tänker på resten av maten så kan man göra stor skillnad för att minska tillsatserna man får i sig. Från och med nu ska jag ändra på några saker:

* Göra egna köttbullar istället för att köpa färdiga
* Blanda kryddmixer själv
* Dra ner på smågodis
* Köpa pålägg utan tillsatser, till och med vanlig ost innehåller ofta tillsatser!
* Baka eget matbröd och fika
* Göra egen sylt
(om man köper frysta bär så kan man ta fram lite då och då och mosa så man har ett tag)
* Köpa smör utan tillsatser (ta fram några minuter innan så mjuknar det)
* Överhuvud taget minska på halvfabrikat.